Traumaverwerking

5 keer een uur naar muziek luisteren. SSP: een nieuwe methode om iemands gevoel van veiligheid te vergroten

By October 27, 2019 June 19th, 2020 No Comments
veiligheid voor kinderen. geborgenheid traumaverwerking

5 keer een uur naar muziek luisteren. SSP: een nieuwe methode om iemands gevoel van veiligheid te vergroten

Stephan 27 October 2019 Blog

Sophie

Sophie is 6. Een jaar geleden is vastgesteld dat ze een autistische stoornis heeft. Ze is angstig. Het lijkt alsof ze zich doorlopend bedreigd voelt. Haar angst zorgt ervoor dat ze weinig onderneemt. Haar overprikkelde zenuwstelsel belemmert haar ook bij het leren. Haar taalontwikkeling blijft achter en communiceren gaat moeizaam. Als haar behandelaar een nieuwe methode leert kennen, met gefilterde muziek, denkt hij onmiddellijk aan Sophie.

Na de behandeling zijn de resultaten veelbelovend. Sophie is minder angstig. Haar spraak ontwikkelt zich ineens snel. Haar gezicht is meer ontspannen en haar sociale gedrag is beter: op school blijft ze tijdens een kringgesprek rustig zitten en luistert ze naar de andere kinderen. Ze steekt zelfs haar hand op als ze een vraag wil stellen.

Dat bij Sophie gebruikte muziekprogramma heet nu het Safe and Sound Protocol.

Wat is het Safe and Sound Protocol (SSP)?

Het is een nieuwe methode om prikkels te reguleren, vooral akoestische prikkels. Met als doel dat mensen zich veiliger voelen en makkelijker sociale contacten leggen. Hij is ontwikkeld door de Amerikaanse neurowetenschapper Stephen Porges, die ook eerder de Polyvagaaltheorie ontwikkelde. In Nederland werkt nog maar een handvol therapeuten met SSP.
Je krijgt een koptelefoon op en je luistert 5 dagen lang, één uur per dag, naar bewerkte liedjes. Er is muziek voor kinderen en voor volwassenen.

Hoe werkt het?

De muziek blijft uitsluitend tussen de frequenties die horen bij een veilige, menselijke stem. De middenoorzenuw staat in verbinding met gezichtszenuwen. Twee van die gezichtszenuwen spelen een belangrijke rol bij ons gevoel van veiligheid. De muziek stelt de middenoorzenuw opnieuw in, zodat de luisteraar uit de stand van vechten, vluchten, passiviteit of bevriezen kan komen. Het downreguleert de verdedigingsmechanismen die onterecht aanstaan.

Wanneer werkt het?

Stephen Porges bedacht de methode om autisten te helpen. Zijn eerste resultaten komen uit die hoek, zie het voorbeeld van Sophie. Maar zijn onderzoeksgroep test hem inmiddels ook op andere klachten, zoals stress, constante waakzaamheid, overgevoeligheid voor willekeurige geluiden en, meer specifiek, voor eetgeluiden (misofonie). De verwachting is dat nog meer klachten gevoelig zijn voor de gefilterde muziek.

Kun je echt beter worden van 5 keer een uur muziek luisteren?

Ja. Dat komt omdat de muziek de ventrale vagus activeert. De middenoorzenuw en gezichtszenuwen zijn daar onderdeel van. Zonder een actieve ventrale vagus sta je minder open voor therapie.

Dat zie je bijvoorbeeld duidelijk bij mensen met een depressie. Het goedbedoelde advies Ga toch eens lekker naar buiten werkt niet als de ventrale vagus te weinig meedoet. Met het Safe and Sound Protocol krijg je de ventrale vagus weer meer online. Meerdere series van 5 dagen zijn soms nodig.

Maria

Maria is een verlegen meisje van 6. Ze spreekt nauwelijks. Overdag heeft ze driftbuien. ‘s Nachts krijgt ze aanvallen van night terror (slaapstoornis; nachtangst). Maria is dan niet te bereiken, ze gooit haar hoofd naar achteren en ze maakt een holle rug. Ze bonst met haar hielen op de grond en met haar hoofd tegen de muur. Ze schreeuwt. Ze heeft meerdere aanvallen per nacht, soms wel 5 nachten per week. Dat zorgt bij Maria, bij haar ouders én bij hun buren voor veel stress.

Tijdens de eerste serie van 5 luistersessies heeft Maria slecht 1x een aanval. De 4 weken na de sessies heeft ze geen aanvallen meer. Daarna komen ze terug.

Op de vijfde dag van de tweede serie heeft ze plotseling weer 3 aanvallen. Daarna nog 1 aanval, die niet doorzet. Na beëindiging van de sessies heeft Maria geen aanvallen meer gehad.

Wat haar ouders nog meer verrast: al tijdens de tweede reeks begint ze meer te spreken en haar verlegenheid houdt haar niet meer tegen om te oefenen met woorden. Zo haalt ze haar taalachterstand snel in. Maria is nu, ruim 2 jaar later, een levenslustig kind.

Kan ik een certificaat halen?

Dat kan. Je hebt dan wel een gedegen therapeutische achtergrond nodig. SSP is niet bedoeld om als énige interventie te gebruiken. Tijdens het werken met het SSP kunnen allerlei traumatische ervaringen naar boven komen. En je moet natuurlijk wel in staat zijn dat goed te begeleiden en zonodig aanvullende interventies doen.

Bij The Healing Tribe is Stephan Adriani gecertificeerde gebruiker van het SSP. Heb je een vraag of wil je weten of een behandeling voor jou kan helpen? Neem contact met ons op.

Neem contact op

Healing Trauma
Onze missie is om trauma ‘gewoner’ en herkenbaarder te maken. Door te werken met de wijsheid van ons lichaam en gebruik te maken van onze goed ontwikkelde gezonde delen, kunnen we samen veel bereiken. We richten ons op wat bekend staat als posttraumatische groei.

Telling Stories
Storytelling is breed toepasbaar voor zowel individuen als groepen en organisaties. Verhalen stellen je in staat om de drijvende krachten binnen jou/jouw organisatie te identificeren, begrijpen en gebruiken.

Training Talents
Wij geloven dat ieder mens vele talenten heeft; aan de oppervlakte, maar ook talenten die dieper liggen. Onze inzet is om ruimte te geven aan de potentie die in ons leeft.

Hopelijk heb je gevonden wat je zocht op onze site. Ik kan me voorstellen dat je nog vragen hebt over jouw specifieke situatie. Voel je vrij om ons te mailen of te bellen. We nemen snel daarna contact met je op.