Opstellingendag voor familie of organisatie 7 maart 2020

Opstellingendag voor familie of organisatie 7 maart 2020

Hoe werkt een familie of organisatiesysteem?

We maken allemaal deel uit van systemen, zoals onze familie of de organisatie waar we voor werken.  Deze systemen functioneren het beste als bepaalde wetten worden nageleefd. Wetten die recht doen aan ieders plek, aan ieders individuele behoefte. En wetten die zorgen dat elke persoon het juiste bijdraagt aan het welzijn van je familie of organisatie. Het systeem is dan gezond en dat heeft een helende en steunende invloed op de mensen die er deel van uitmaken. Je functioneert dan makkelijker, je kunt vrijer beschikken over je kwaliteiten. Je levensenergie is veel meer beschikbaar en je voelt je vitaler.

Er kunnen echter verstoringen of verstrikkingen optreden die van invloed zijn op de individuele leden van het systeem. Te lang te veel geven, te weinig ontvangen, onbewuste identificatie met het lot of leed van anderen en niet werkelijk gezien worden, zijn enkele voorbeelden van de krachten en klachten die deze verstoringen veroorzaken. In een dergelijk geval ervaart het individu vaak een blokkade om het eigen leven volledig tot ontplooiing te brengen. Een grotere kracht lijkt elke poging om tot bloei te komen in de kiem te smoren.

 

Erkennen wat er is

Om de krachten die in een systeem werkzaam zijn te onderzoeken, wordt gebruik gemaakt van opstellingen.
In een opstelling wordt een familie of organisatie, of delen hiervan, ruimtelijk ‘opgesteld’ met behulp van representanten.

Hierdoor kunnen de elementen van het systeem die ons sterker of zwakker maken letterlijk zichtbaar worden. De begeleider van de opstelling onderzoekt door middel van interventies wat zich afspeelt in het systeem en brengt zo opnieuw beweging in de werking ervan. De representanten krijgen op nog niet begrepen wijze toegang tot gevoelens en ervaringen uit het syteem. Ook als de situatie in een ver verleden heeft plaatsgevonden. De onopgeloste problemen, of verstrikkingen, werken tot in het heden door. De inzichten die een opstelling biedt, kunnen ons tot in de ziel raken, waardoor diepgaande verandering mogelijk is.

 

Enkele voorbeelden van vragen van deelnemers:
-Ik zorg voor iedereen en het put me uit. Zo kan ik niet verder, maar ik weet niet hoe?
-Wat doe ik hier in dit leven? Waar hoor ik in vredesnaam thuis?
-Het contact met mijn familie is zo moeizaam. Het maakt me angstig en onrustig. Hoe komt dat toch?
-Wat is mijn potentie? En hoe kan ik daar meer mee in contact komen?
-ik weet niet hoe ik verder moet met mijn partner. Ik weet niet hoe ik een keuze kan maken. Het lukt me gewoon niet.

Vragen of problemen met een systemische oorsprong hebben vaak als kenmerk dat ze lastig te begrijpen zijn, hardnekkig en niet makkelijk te beïnvloeden. Een opstelling raakt aan de laag waar dat wel mogelijk is.

 

Wat is het effect van deelname?

Deelname aan een systemische workshop of opstellingendag is altijd weer een bijzondere belevenis. De intense ervaring dat alles en iedereen met elkaar verbonden is, maakt telkens weer veel indruk. De vragen die uitgewerkt worden in een opstelling zijn voor velen herkenbaar en werpen vaak een nieuw licht op eigen thema’s.

trainer foto

Stephan

Stephan heeft een jarenlange ervaring met familie- en organisatieopstellingen.

Dit is wat deelnemers zeggen:

'Ik heb in systemisch werk niet eerder zo veel lichtheid en helderheid ervaren rond erkennen wat er is. En hoeveel ruimte en vertrouwen vanaf daar toont!' - Silvia -

'Hij kan dit heeeel erg goed. Ik voel me stukken vrijer en lichter' - Lonneke -

Stephan stelt de juiste vragen. Hij is rustgevend en doortastend. Terug in de auto heb ik gezongen. Ik voel veel meer lucht en ben weer in contact met mijn gevoel. - Josee -

Meer informatie over deze training

Plaats:
De opstellingendag houden we op een mooie boerderij in Noord-Holland. Waardweg 9 Middenmeer

Tijden:
Zaterdag 7 maart 2020
Inloop tussen 09.00 uur en 09.30 uur
09.30 uur start van de dag. We eindigen rond 17.00 uur

Kosten:
125 euro ex btw als je een eigen opstelling wilt.
55 euro ex btw als je deel wilt nemen als toeschouwer of als representant.

Overige informatie:
We zorgen voor een heerlijke, gezonde lunch. En gedurende de dag koffie en thee.
Er is voldoende ruimte om te parkeren.

Graag tot 7 maart!